dimarts, 21 de setembre del 2010

Beekman Tower

La silueta urbana de Nova York (l'skyline) també canvia i s'hi afegeixen nous gratacels. Un dels darrers, ja pràcticament acabat, és el segon edifici de l'arquitecte Frank Gehry a la ciutat, després de l'IAC Building, i el primer que és un gratacels. Les setanta-sis plantes de la Beekman Tower, al 8 de Spruce Street, pocs metres al sud de l'ajuntament (City Hall) i del Brooklyn Bridge, han modificat completament (un cop més) la visió que des de Brooklyn tens de la part baixa de Manhattan, d'aquest teixit atapeït de gratacels i de carrers estrets del Financial District. Personalment, encara no sé què fer-ne; encara no m'he format una opinió sobre aquest edifici llargarut (el vuitè més alt de la ciutat amb 267 metres), que té un acabat exterior que simula una estructura lleugerament ondulada. D'entrada, el que no em fa el pes és que tapa parcialment la vista d'un dels meus gratacels predilectes (foto), d'un dels edificis més estilitzats de Lower Manhattan: aquesta catedral neogòtica del capitalisme que és el Woolworth Building, de 1913.

Waterfront & Skyline, 5

5 comentaris:

  1. Seria molt interessant conèixer a grans trets la política de "límits" i permisos de construcció de gratacels a Manhattan, segur que els criteris serien sorprenents.

    ResponElimina
  2. Ei! Que bona, al Desembre tot just anaven per la meitat!

    Que ràpid que van no a fer un gratacels??

    ResponElimina
  3. Tinc un contenciós amb Frank Gehry, especialment perquè les seves formes (arquitectòniques?) suposo que demanen un excés de materials i de resistència absolutament antieconòmics. Però li haig de reconèixer l'originalitat d'unes construccions insòlites. Una altra qüestió és la de la barreja entre arquitectura i escultura..., si és que s'han de mantenir separades (o no) les funcions clàssiques de les arts tradicionals. Al marge d'això, el nou gratacels el trobo molt elegant i, pel que fa a allò que tapa, a NYC ja li està bé la convivència de tot amb tot.

    ResponElimina
  4. http://escalblog.blogspot.com/2010/09/new-york-sleeps.html

    ResponElimina
  5. Oriol,
    Això són figues d'un altre p… post, que tinc a mig escriure.

    Ferran,
    Depèn de l'edifici. Al costat d'on treballo jo i d'on treballava la Laia, van estar-s'hi més de tres anys per acabar-ne un. Moltes gràcies per l'enllaç del teu blog. Són ben curioses aquestes fotografies de NY!

    jetuva,
    Gehry no és massa sant de la meva devoció… però tampoc no li criticaré tot el que fa. I suposo que una de les gràcies de NY és aquesta "convivència" d'estructures verticals.

    ResponElimina