dimecres, 8 de setembre del 2010

Benvinguts! …a Nova York

Benvinguts, 4

La remodelació de l'accés principal del Lincoln Center per l'avinguda Columbus, i d'alguns dels espais que comuniquen els diversos teatres del complex operístic, teatral i musical, com ara la plaça central (Josie Robertson Plaza) de davant de la Metropolitan Opera, ens ha dut algunes sorpreses. Una de les novetats més vistoses d'aquesta remodelació que ha anat a càrrec de l'estudi d'arquitectura novaiorquès Diller Scofidio + Renfro (wiki), en col·laboració amb Beyer Blinder Belle Architects & Planners, i que va ser inaugurada ara fa uns mesos, és l'escalinata d'accés. Com podeu veure en les fotografies que acompanyen l'apunt, els graons contenen un seguit de llums LED que anuncien la programació del dia i de la setmana. La sèrie de LED també ens informa dels diversos espais escènics, institucions (com, per exemple, la Filarmònica de Nova York) i disciplines artístiques residents al Lincoln Center.

Benvinguts, 7Benvinguts, 8

La cirereta d'aquest pastís és el missatge de benvinguda en desenes de llengües diferents que, des del cor de Nova York, també ens diu "Benvinguts" en català.


Altres rètols en català a Nova York: Nuova Collezione

5 comentaris:

  1. Preciós l'efecte i sorprenent que s'hagin recordat del català!

    ResponElimina
  2. Sí que fan il·lusió coses com aquestes. La idea de l'escalinata amb els llums LED m'agrada i el multilingüisme del missatge de benvinguda el trobo un gran exemple. He de fer una cerca per veure quantes llengües hi són presents. Que hi hagin inclòs el català suposo que respon únicament a l'entitat de la nostra llengua al món (que no és minoritària, sinó minoritzada… i, fins i tot, estigmatitzada en alguns dels territoris on es parla i en certs àmbits on s'intenta fer forat).

    Una altra qüestió és perquè en alguns casos llegim la paraula "Benvingut" en singular i, en d'altres, "Benvinguts" en plural… és una català-valencià i l'altra correspon a valencià-català? També ho hauríem de preguntar ;-)

    ResponElimina
  3. Hi havia estat i no m'havia adonat del Benvingut. Podrien organitzar visites turístiques a Catalunya per venir-lo a veure. La plaça està molt bé. Potser algú se'n recorda del projecte inicial de Forster, que volia cobrir tota la plaça amb un sostre, com va fer a Londres. No hi havia prou diners. A mí personalment allò que m'ha intrigat més és l'espai vert amb pendent tan inesperat al costat del carrer obert (que és potser el 65 o 66?), cara a l'Escola Juillard i l'Alice tully Hall. Quan el vaig veure, estava completament ple de joves i parelles estirades al sol.

    ResponElimina
  4. La nova plaça amb gespa que hi ha al carrer 65 de cara a la Juilliard School és tota una troballa. Darrerament a NY hi ha propostes arquitectòniques i urbanístiques molt interessants.

    ResponElimina