dijous, 14 de setembre del 2006

Annie of Manhattan


Sempre m'han agradat les històries de falsaris, documents falsificats amb la intenció de fer-los passar per autèntics i ben antics, quan han estat creats segles després del pretès. També els contes d'impostors. En el dos casos, el que m'agrada és el component creatiu, l'habilitat de generar una realitat paral·lela i que aquesta coli com a veraç.

La història que ens ocupa avui és més aviat fruït d'un equivoc que d'una creació intencionada, però comparteix amb les impostures una confusió d'identitat.

Ens hem de transportar al dia de cap d'any de 1892 a Ellis Island, un illot situat prop de la punta sud de Manhattan, que va funcionar, a cavall dels segles XIX i XX, com a porta d'entrada als Estats Units per a dotze milions d'immigrants. El dia u de gener de 1892, a bord del vaixell de vapor Nevada va arribar a Ellis Island, acompanyada dels seus dos germans petits, Annie Moore. Era el dia del seu quinzè aniversari i va passar a la història com la primera, dels 12 milions d'immigrants, en ser inscrita a Ellis Island.

Durant dècades es va creure que Annie Moore havia fet cap cap a l'oest amb la seva família per a acomplir els somni americà i que, finalment, havia arribat a Texas on es va casar amb un descendent de l'alliberador irlandès Daniel O'Connell i on va morir atropellada als quaranta-sis anys. Aquesta ha estat la història acceptada durant anys i, fins i tot, descendents de l'Annie Moore texana han estat convidats a participar en cerimònies a Ellis Island i a Irlanda, i se n'han fet escultures commemoratives com la que hi ha al Museu de la Immigració a Ellis Island (a la foto).

Tot, fins que la geneaòloga Megan Smolenyak Smolenyak va començar a burxar als arxius, ara fa quatre anys, quan treballava en un documental sobre la immigració. Resulta que l'Annie Moore que havia mort atropellada el 1923 prop de Fort Worth, havia nascut a Illinois i la seva família provenia de Texas, almenys si ens remuntem a 1880. A partir d'aquí, remenant arxius Megan Smolenyak va trobar el certificat de naturalització del germà de l'Annie Moore autèntica, que havia arribat amb ella en el vaixell. Aquest germà apareixia també en el cens de 1930, inscrit amb una filla seva, Anna. La data de defunció de la qual estava registrada al cens de la Seguretat Social. A partir d'aquí van poder localitzar el fill d'Anna, i neboder d'Annie, que encara és viu.

L'Annie Moore de debò va baixar del vaixell de vapor a Ellis Island i no va anar gaire més lluny; és va instal·lar al Lower East Side, on es va casar amb un noi que treballava repartint els encàrrecs d'un forn de pa. Van tenir onze fills i van dur una vida com la de tants altres immigrants a la ciutat de Nova York.

Els resultats d'aquesta història detectivesca es presentaran demà dijous a la New York Genealogical and Biographical Society, en una cerimònia que comptarà amb la presència de diversos dels descendents d'aquesta "Annie of Manhattan".


(foto: Ozier Muhammad/The New York Times)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada