dijous, 4 de gener del 2007

Do'm

Ahir al vespre, remenant llibres a La Central del carrer de Mallorca. Assaborint els darrers vespres barcelonins que s'escolen incontrolables a mesura que cauen, un darrera l'altre, els primers dies de l'any. L'estiuet, tant a una com a altra banda de l'atlàntic, hi acompanya i ens enreda fent-nos creure en un hivern de bonança.
Els vespres barcelonins són plàcids. Els carrers de l'Eixample es mostren accessibles i un passeig des de Mallorca fins a Terol –al cor de la vila de Gràcia– amb l'al·licient d'un sopar en bona companyia és una perspectiva d'allò més agradable per començar Gener.

Ahir al vespre, remenant llibres. La vila de Gràcia se'm mostra com el cor d'una Barcelona d'anhels republicans i ànima llibertària. Per molts anys que passin. Tot i ser vila, Gràcia se'm mostra més barcelonina que mai. Barcelonina en esperit.

Ahir al vespre, remenant llibres. Aprofito per fer un cop d'ull a les darreres edicions en la nostra llengua; per allò de la nostàlgia i perquè no té sentit que compri literatura americana a Barcelona.

Ahir al vespre, remenant llibres. Cerco –sense fruit– alguna edició de darrera hora del poeta Enric Casasses. Fa temps que no en tinc un llibre a les mans. Fa temps havia assaborit amb avidesa D'equivocar-se així (1997). Fa temps que vaig regalar Canaris Fosforescents (2001).

Ahir al vespre, remenant llibres. Casasses entronca amb la tradició poètica urbana del tombant de segle. Amb la poesia d'avantguarda barcelonina. Amb Salvat-Papasseit. Amb el modernista Rusiñol. Casasses és Gràcia i els gitanos de la Plaça Raspall, pro també la Creu del Coll, el Carmel, el Parc Güell o la muntanya del Tibidabo. Casasses, totes aquestes imatges, cadascun d'aquests paisatges. Casasses és Barcelona, en el fons i en la forma.

Ahir al vespre, remenant llibres. De fons Sense el ressó del dring, Comelade interpreta Salvat-Papasseit.



Enric Casasses recita el poema Les cases del meu carrer acompanyat de Pascal Comelade. Vídeo enregistrat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) l'any 2002. VilaWeb TV.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada