dilluns, 19 de març del 2007

El de dalt, a l'esquerra

Vertical parking lot

We're playing those mind games together
Lennon

La ciutat de línies verticals no projecta únicament edificis d'oficines i d'apartaments apuntant el tiralínies cap al cel. L'illa és petita —la camines d'una banda a l'altra, del riu de l'est al Hudson, en un no-res, sobretot per sota de Houston— i superpoblada i, la manca d'espai es fa evident a cada cantonada. La major part dels novaiorquesos i dels forasters (de New Jersey, Long Island i Upstate New York) que en rush hour solquen la ciutat de punta a punta per anar a treballar al matí i tornar a casa al vespre —el que aquí en diuen commute—, ho fan sota terra, amb subway, Metro North, PATH o Long Island Rail Road. Pocs són els que es mouen per la ciutat, per l'illa, amb cotxe. Els reis sobre rodes, amb el permís dels patinadors molsuts de Central Park a l'estiu, són els cabs, de color groc fotogènic; amb quatre pinzellades d'ambulàncies i dos pessics de camions i furgonetes de repartiment. Cotxes, pocs. Molts són aparcats, adormits durant la setmana esperant ser despertats en divendres quan toqui fugir de la ciutat. Una ciutat que a banda d'apilar oficinistes (imatge de L'Apartament de Billy Wilder) i ciutadans en gratacels trencacolls, desa els cotxes un a sobre l'altre.

7 comentaris:

  1. A mi sempre m'han deixat bocabadats aquests parkings manhattanians

    ResponElimina
  2. No et semblen rudimentaris? Segurament a Tokyo fan el mateix però queda tot amagat. Amb pantalles tàctils déus demanar el teu cotxe i aquest, en segons, apareix per una porta, voilà

    ResponElimina
  3. Aquest sistema és practic i segur... molt NY

    ResponElimina
  4. Si, aquí van per feina, i això no inclou les pantalles tàctils ;-)

    ResponElimina
  5. Has de deixar-hi les claus? Com collons s'ho fa el de la furgona blanca si el de sota no marxa?

    ResponElimina
  6. No ho sé...fa un any i tres mesos que no tinc cotxe.

    ResponElimina
  7. "..amb quatre pinzellades d'ambulàncies" ... I un raig generós de sirena de camió de bombers.

    - Evidentment has de deixar les claus. Tens diferents preus en funció de les hores que t'hi estaràs, així poden organitzar els pisos. És un compromís, si vols treure el cotxe abans, et fots o supliques molt i pagues (també molt). Rudimentari, pero tan efectiu com lucratiu. Welcome to New York!

    ResponElimina