dimarts, 3 d’abril del 2007

Dreams Come To Life

La Reina Celia

Basquiat, Haring i tants d'altres van començar les seves carreres empastifant les parets de Brooklyn, Harlem, el Lower East Side —i les estacions del Subway— amb el que alguns qualificarien de gargots o, senzillament, de vandalisme i que el temps i el mercat de l'art s'han encarregat d'encimbellar.

Un dels darrers poetes del grafit que ha parit la ciutat de línies verticals és James De La Vega. De La Vega és famós pels murals coloristes que omplen les parets del seu El Barrio (East o Spanish Harlem) i pels dibuixos fets amb guix directament sobre el paviment, amb aforismes icònics de la seva obra com el Become Your Dream —l'equivalent al SAMO de Basquiat— i elements i escenes que fan referència a l'Spanish Harlem i a la seva herència porto-riquenya. El Charlie Bird Parker (l'heroi simbòlic de l'obra de Basquiat) aquí transmutat en la reina Celia Cruz.

El grafitaire plasma als murs el pols que viu El Barrio des de finals dels noranta; i entre altres coses, el procés de gentrification que, d'alguna manera, ha mogut uptown la frontera sud de l'East Harlem, on limita amb l'Upper East Side. A un mural al·legòric, De La Vega hi va inscriure la frase Don't think we haven't noticed the 96th Street border moving north. Aquest mateix fet —l'increment dels lloguers d'un barri essencialment humil i que força els seus habitants tradicionals a marxar— va fer que l'artista hagués de tancar l'estudi i botiga que tenia al carrer cent-quatre amb l'avinguda Lexington. La botiga és ara a un altre barri afectat des de fa temps pel procés de gentrification: l'East Village, en una localització (St. Marks Place) més visible i llaminera.

A la botiga hi ven tota mena de gadgets i samarretes que duen els seus dibuixos i missatges estampats. Vaig passar-hi per davant el cap de setmana passat i a l'aparador hi té penjats una sèrie de retrats de la seva mare as John Lennon, as The Godmother (La Padrina), as Frank Sinatra, as Jay-Z, etcètera; que traspuen el seu humor particular. També pots seure-hi al davant a una cadira Colored Only, o a una altra Jews Only, i a una tercera Colored Jews Only. No cal dir que les seves pintades li han reportat més d'un disgust amb la policia que ha acabat als tribunals. De La Vega fins i tot és va presentar com a write-in candidate a les eleccions al senat de l'estat en representació de l'East Harlem i el Bronx.

A les parets de Nova York, cada cop costa més de trobar-hi un Haring original, i ja no diguem un Basquiat. Però, si volteu per l'Spanish Harlem, val la pena que hi pareu atenció; és possible que a la cantonada menys pensada (i qui sap si a tall d'homenatge pòstum als seus predecessors) hi trobeu un mural amb la inscripció Dreams Come To Life.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada