dilluns, 29 d’octubre del 2007

Lionel Loueke

The Jazz Gallery és un centre cultural sense ànim de lucre que funciona des de 1995 a lower Manhattan com a sala de concerts i d'exposicions. Als seus inicis, The Jazz Gallery era fonamentalment un espai dedicat a les arts visuals, el teatre i la poesia, amb vincles estrets amb el jazz i en el qual s'hi programava música en sèries temàtiques d'acord amb les exposicions. Des de 2000, funciona fonamentalment com a cava de jazz dedicada a figures emergents de l'escena internacional.

Divendres, portats per la recomanació d'un amic músic, ens hi vam acostar per a sentir el concert del trio de Lionel Loueke. Loueke és un guitarrista de Benin que, actualment, viu a Brooklyn. Es va formar al National Institute of Art de Costa d'Ivori, a l'American School of Modern Music de Paris, i als prestigiosos Berklee College of Music i Thelonious Monk Institute of Jazz dels Estats Units, on va conèixer al trompetista Terence Blanchard i al pianista Herbie Hankcock amb els quals ha col·laborat en diversos enregistraments. Al seu nom té un parell de discos, In A Trance (2005, Space Time) i Virgin Forest (ObliqSound, 2006); un altre en format trio, Gilfema (2005, ObliqSound), amb Ferenc Nemeth a la bateria i Massimo Biolcati, al baix; i en prepara un quart amb el prestigiós segell Blue Note que sortirà cap a començaments de l'any que ve.

La música de Loueke podria classificar-se amb aquesta etiqueta que engloba tota la música popular que no és d'arrel anglo-saxona: world; però faríem curt. En aquest sentit Lionel Loueke té punts de contacte amb un altre músic de jazz africà, el baixista Richard Bona, però en tots dos casos, les arrels són el punt de partida; el prisma a través del qual filtren el seu llenguatge jazzístic. Tots dos duen a l'escena del jazz internacional les seves arrels i la seva llengua (en el cas de Loueke, el fon). "El que intento fer és barrejar la música que vaig mamar de petit amb les harmonies que vaig aprendre a Europa i als Estats Units".
El resultat, simplement excel·lent.

[+ sons: myspace.com/lionelloueke]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada