dimarts, 13 de novembre del 2007

Sota la volta de Guastavino (I)

Divuit de març de 1920.
Bernat Tuson, natural de Castelló, aixeca la mirada i durant un segons la fixa en la majestuosa volta de la Registry Room, el Great Hall del centre d'immigrants d'Ellis Island —una petita illa del port de Nova York, a l'estuari del Hudson; la volta del sostre és obra de l'arquitecte valencià Rafael Guastavino.


Fa poques hores que el vaixell a bord del qual ha arribat provinent de Barcelona —l'Isla de Panay— ha atracat en un dels molls del Hudson, o potser de l'East River, i des d'allà l'han traslladat, com a la resta de passatgers que no viatjaven en primera o en segona classe, a Ellis Island.

Tuson baixa la mirada des de la volta catalana de Guastavino cap al full de registre on un funcionari d'immigració n'apunta les dades. Ell. Tan sols una línia més dels dotze milions de línies —una per persona— que, entre 1892 i 1954, seran inscrites als llibres de registre del centre d'immigrants de l'illa d'Ellis.


[Continua aquí]

8 comentaris:

  1. Has mirat si entre els milers de Segarras que hi deu haver-hi al registre, n'hi ha algun que vingui de Lleida? Potser trobaries un altre parent a part d'en Bernat Tuson.

    ResponElimina
  2. Castelló, Nul·les, Borriana...
    M'imagino el pobre Bernat fent cua, mirant la volta de Guastvino i dient:
    Xe, collons!

    ResponElimina
  3. Acabarà Bernardo sota una altra volta del Guastavino, la del pont del carrer 59? O triomfarà a la nit novaiorquesa sota la volta Guastavino del Carnegie Hall? No ens deixis amb la intriga!

    ResponElimina
  4. Pot ser parlés en el vaixell amb el menorquí Jaume Capó, de la primera línia.
    Per cert on són els noms?
    Crec que he somniat això.
    Deja vu, ara.

    ResponElimina
  5. Òndia!
    Potser sí. D'on has tret que el menorquí de la primera línia es digués Jaume Capó?

    ResponElimina
  6. M'agradarà llegir la suite du roman...

    ResponElimina
  7. La suite de la roman acaba amb un Tusón descendent del Bernardo recuperant la Llumenera de Nova York! Jo ja en sé el final!

    ResponElimina
  8. Errada tècnica!
    Jaume Capó (línia 19) és el parent d'algun menorquí que va arribar aquell dia a Guastavino.
    I d'on has tret els noms?

    ResponElimina