dimarts, 22 de gener del 2008

"A New Yorker's Idea of The United States of America", Daniel K. Wallingford (1936)

La ciutat de Nova York és única —és una nació dins d'una nació. Els seus habitants, dels quals n'hi ha uns 7 milions, s'anomenen novaiorquesos. Aquest mapa es presenta, després d'una recerca exhaustiva, com a síntesi de les idees que els novaiorquesos tenen dels Estats Units.

La recerca exhaustiva que esmenta la llegenda del mapa de Daniel K. Wallingford, original de 1936, no és una altra sinó la (suposada) visió xovinista dels novaiorquesos —per als quals la resta dels Estats Units és insignificant. Al mapa, aquesta visió és representada per la mida desproporcionada de la ciutat de Nova York; els boroughs de Brooklyn i Queens gairebé ocupen tot Long Island i el Lower New York Harbor, la part baixa del port, és a tocar de les illes Bermudes. Un terç del mapa l'ocupa la resta de l'estat de Nova York (Upstate New York) i, per demostrar el nul interès dels novaiorquesos per tot allò una mica més al nord del Bronx, es mostren juntes, a l'estat de Michigan, Minneapolis (Minnesota) i Indianapolis (Indiana) i se les anomena irònicament "Les ciutats bessones". El mapa de Wallingford, que va ser publicat per Columbia University Press amb motiu de la fira del llibre de 1936, i reeditat per a la de l'any següent a causa del gran èxit que va tenir, no deixa de ser predecessor de la Visió del Món des de la Novena Avinguda amb la qual Saul Steinberg va il·lustrar, quaranta anys més tard, una portada del setmanari New Yorker. En ocasió de l'Exposició Universal de Nova York de 1939, se'n va fer una reimpressió que incorporava la localització a Queens de l'esdeveniment.

--

1. "View of the World from 9th Avenue", Saul Steinberg (1976)
2. "The World As Seen by Most Americans", Unknown (1980s)
3. "A New Yorker's Idea of The United States of America", Daniel K. Wallingford (1936)
4. "New Yorkistan", Maira Kalman i Rick Meyerowitz (2001)

3 comentaris:

  1. És interessant com es magnifica allò propi i conegut i com s'empetiteix el que és desconegut. Aquest mapa em recorda alguns altres de medievals i renaixentistes (de fet, cartes de navegació) on les costes tenen marcats cada port i cada població; en canvi, les terres de l'interior són pràcticament buides. Aquesta història és especialment impactant quan l'interior és Àfrica: els antics cartògrafs enllestien aquest espai immens amb una frase: hic sunt leones (aquí hi ha els lleons).

    ResponElimina
  2. Des que he passat per NY, encara m'interesses més. T'ho volia dir.

    ResponElimina
  3. Calla, calla... que em faràs tornar vermell.

    Gràcies!

    ResponElimina