dimarts, 5 de febrer del 2008

Super Tuesday - Live Blogging

Super Tuesday

11.46 AM

Ja fa unes hores que ha començat el Súper Dimarts. Aquí a la costa est, els col·legis electorals han obert a les 6.30 AM. En aquest país són matiners de mena —early birds, que en diuen. Cinc hores de vot a l'est, tot just dues a l'oest.

Al col·legi d'aquí al costat de la feina, hi ha força afluència de votants. Gent de totes les edats, fins i tot vells amb caminador que s'esforçaven per exercir el seu dret a vot. També hi ha intèrprets de xinès i espanyol disponibles.


12.56 PM

Informació meteorològica de la jornada: A Nova York, el dia s'ha llevat cobert del tot. Boirós ara al migdia, i nou graus de temperatura. El que es diu en aquests casos: la temperatura benigna afavorirà una participació alta.


1.47 PM

Si us fixeu en la foto que acompanya aquestes línies, d'un cartell enganxat a tan sols cinc metres del col·legi electoral, hi ha dos verbs fantàstics amb què la llengua anglesa ens regala l'oïda. El primer, No Loitering, és a dir, "no rondeu" pels voltants del col·legi electoral. Entenc que vol dir sense cap motiu aparent. L'altre, No electioneering; ras i curt, "no feu campanya". I tant una prohibició com l'altra només tenen efecte entre el punt on està penjat el cartell i la porta del col·legi electoral.


2.36 PM

Els NY Giants han desfilat aquest migdia pel baix Manhattan (enllaç) per celebrar la victòria a la Super Bowl de diumenge.


3.43 PM

Una de les claus d'avui són els resultats de Califòrnia i de Nova York; els dos estats que trien un nombre més alt de delegats. Si Obama i Clinton empaten virtualment en aquestes places, hi haurà molt camí encara per recórrer d'aquí a la convenció demòcrata; però si Clinton perd "a casa", a Nova York, l'elecció s'haurà decantat favorablement per al senador d'Illinois.


5.12 PM

També serà clau en aquestes primàries, la mobilització que algú com Obama (i en menor mesura Clinton) pugui fer de l'electorat afroamericà i del d'origen mexicà; electors aquests tradicionalment abstencionistes (a l'entorn d'un 20% de participació) perquè no se senten representats per cap dels candidats. Obama pot fer història si els aconsegueix arrossegar a votar massivament.


6.06 PM

S'han difós ja els resultats de les primàries republicanes de West Virginia (els demòcrates no n'hi celebraran fins al 14 de maig) —un estat petit i de població esparsa, per això els col·legis han tancat abans i ja sabem com han anat. La dreta evangelista i els votants de McCain han tancat files per impedir una victòria de Romney. Resultat: Huckabee s'ha imposat per la mínima i s'endú els 18 delegats d'aquest estat a la frontera entre el nord i el sud.

Super Tuesday (3)


7.10 PM

Finalment, un altre dels factors que s'ha de tenir en compte al bàndol demòcrata és la mobilització de les dones i dels electors joves. Pot sonar tòpic però és veritat. Entre una cosa i l'altra, caldrà veure qui capitalitzarà tots aquests nous votants. Probablement aquí hi haurà una de les claus del Súper Dimarts i de la Casa Blanca.


8.15 PM

Ara a les vuit, acaben de tancar els col·legis electorals a Connecticut, Illinois, Massachussets, New Jersey, Delaware, Alabama, Missouri, Tennessee, i Oklahoma. A les nou (EST) ho farà Nova York i a les onze (EST) Califòrnia. Les projeccions de vot de la CNN donen Barack Obama com a guanyador a Georgia i Illinois, Clinton a Oklahoma, McCain s'imposa a New Jersey, Connecticut i Illinois, i Romney a Massachussets. La nit serà llarga.


9.01 PM

Els col·legis han tancat a Nova York i les projeccions de vot donen Hillary Clinton com a guanyadora de les primàries demòcrates a l'Empire State. Les enquestes mostren Obama guanyador a Alabama, Connecticut i Delaware, i Clinton a Massachussets, Missouri, New Jersey, Oklahoma i Tennessee. Sembla que al costat demòcrata les coses són molt igualades i, al republicà, McCain es perfila com a guanyador.

Resultats definitius:
Obama guanya Georgia i Illinois, i McCain Connecticut.



10.06 PM

A les deu han tancat Utah i Dakota del nord. Tot sembla indicar que Hillary Clinton guanya majoritàriament al nord-est i que Barack Obama ho fa al sud. Pel que fa als republicans, McCain s'endú cinc estats —entre els quals Nova York i Nova Jersey— i Romney únicament guanya a casa, a Massachussets.


Resultats definitius:
Clinton —Nova York, Massachussets, Oklahoma i Tennessee.
Obama —Illinois, Georgia i Delaware.
McCain —Nova York, New Jersey, Illinois, Connecticut i Delaware.
Huckabee —Arkansas, West Virginia.
Romney —Massachussets.



10.58 PM

Tot dependrà de Califòrnia que tanca ara a les onze, i de les setmanes que vindran, per decantar la balança en l'elecció del candidat demòcrata. Hillary Clinton ha sortit a parlar quan faltaven deu minuts per les onze. A aquesta hora, Obama s'ha endut per sorpresa Connecticut. Romney guanya a casa i a l'estat mormó de Utah.


Resultats definitius:
Clinton —Nova York, New Jersey, Massachussets, Oklahoma, Arkansas i Tennessee.
Obama —Illinois, Connecticut, Minnesota, Georgia, Alabama, Kansas i Delaware.
McCain —Nova York, New Jersey, Illinois, Connecticut, Oklahoma i Delaware.
Huckabee —Arkansas, West Virginia.
Romney —Massachussets, Dakota del nord i Utah.



11.37 PM

Tots els ulls en Califòrnia, que comença l'escrutini. Obama encara no ha sortit a parlar. Surt a parlar un McCain victoriós que s'autoqualifica de front runner de la cursa republicana.



11.43 PM

O-ba-ma, O-ba-ma, O-ba-ma. Acompanyat dels crits dels seus seguidors, el senador d'Illinois comença el seu discurs recordant les víctimes dels huracans d'Arkansas i Tennessee; als quals també s'ha referit Clinton. Obama destil·la bones dosis del seu carisma "Our time has come, our moment is real, and change has come to America".



12.37 AM (Dimecres)

Hillary Rodham Clinton s'endú Califòrnia al sac segons les projeccions de vot. Alaska ha tancat ja els col·legis electorals. Missouri too close to call: 49% Obama, 48% Clinton.

Resultats definitius:
Clinton —Califòrnia, Nova York, New Jersey, Massachussets, Oklahoma, Arizona, Arkansas i Tennessee.
Obama —Illinois, Connecticut, Minnesota, Georgia, Alabama, Colorado, Utah, Idaho, Dakota del nord, Kansas i Delaware.
McCain —Nova York, New Jersey, Illinois, Connecticut, Arizona, Oklahoma i Delaware.
Huckabee —Arkansas, Georgia, West Virginia i Tennessee.
Romney —Massachussets, Colorado, Minnesota, Montana, Dakota del nord i Utah.

14 comentaris:

  1. Interessant el cartell: en anglès, en espanyol, en logogrames xinesos i en l'alfabet coreà. Què hi ha molts coreans al teu barri?
    L'alfabet coreà és magistral: cada signe val per una lletra; però com que els agrupen per síl·labes dins d'un quadrat imaginari, fan la impressió d'escriptura oriental i recorden, una mica, el xinès.

    ResponElimina
  2. Vius a Little Corea? Quin disgust la barbacoa coreana :-( A veure com acabarà el superdimarts. Et llegeixo!

    ResponElimina
  3. La foto és d'un col·legi de l'Upper East Side.

    ResponElimina
  4. Jo ja anava a dir que m'encanta el paraulot "electioneering..."

    Com que jo sóc lluny, aprofito (i em repeteixo): Go Obama!

    ResponElimina
  5. Paraulot, paraulot.
    Són els reis dels derivats!

    ResponElimina
  6. Magistral aquest (gairebé) hora a hora o (gairebé) minut a minut.
    Que hauré d'anar a dormir a les vuit de la matinada per conèixer els resultats del superdimarts? I per què no ens hi deixen votar?

    ResponElimina
  7. Molt bon seguiment, Miq! Estàs fet tot un professional del blogging minuter.

    ResponElimina
  8. Com jetuva i Salvador Macip, jo també penso que és magistral el seguiment de les eleccions que fas, i això que és el dia abans del teu Labmeeting. No pots negar que tens ànima de periodista, llumenaire!!! Apel·lant al teu esperit de comentarista polític m'agradaria que m'expliquessis el resultat (què vol dir que Obama hagi guanyat a 11 estats enfront dels 8 de Clinton, encara que entre els 11 no hi hagi ni Califòrnia ni NY??

    ResponElimina
  9. Gràcies pel seguiment que has fet i ens has donat del dimarts.

    ResponElimina
  10. Mila, una cosa és el nombre d'estats i l'altra el nombre de delegats que tindrà cada estat el dia de la convenció del partit. Pots guanyar en estats però no en nombre de delegats (el que de moment li passa l'Obama a l'espera dels estats que queden per votar).

    M'afegeixo a les felicitacions al reportero de bata blanca i powerpoint. Bon assaig per les eleccions de novembre, ai com ens la passarem de bé!

    ResponElimina
  11. Navegant amb la Nau Argos, m’he enganxat al teu super dimarts. Estic condicionat perquè la meva parella és una american citizen, però això no treu que el teu post ha estat una meravella.

    Sense el teu permís, em prenc la llibertat d’enllaçar-te... sorry

    ResponElimina
  12. jetuva, jaume, defak, salvador, mila, elquemaietvaigdir, i josep lluís,

    Gràcies pels vostres comentaris. De veres que va ser una nit llarga i emocionant. Tot i que del costat demòcrata no hi ha res decidit. Clinton avantatja Obama amb uns quants delegats, però encara queden primàries per celebrar a altres estats. A banda d'això, el fet que la cursa Clinton-Obama sigui too close to call (massa igualada perquè sigui al sac i ben lligada) afavorirà als demòcrates perquè ocuparan molt més temps d'informatius i debats, i es visualitzaran molt més les propostes, que no pas al bàndol republicà; on McCain ha esborrat literalment Romney, amb la col·laboració dels bons resultats que Huckabee ha fet al sud.

    josep lluís,
    benvingut, i de ben segur que el 4 de novembre repetiré l'experiència de "live blogging" o —com n'ha dit en salvador— blogging minuter.

    ResponElimina
  13. Mira que jo hagués dit el contrari. Que la falta d'un candidat democrata clar faria perdre temps a aquest per "vendre" el seu missatge a l'electorat. En Mc Cain ja està en campanya (la definitiva) mentre que Clinton i Obama estàn en primàries.

    ResponElimina