dilluns, 28 de juliol del 2008

Big Brown Bag

100% Recycled

Pels volts de Union Square s'hi ha declarat una mena de guerra a les bosses de plàstic. Els actors principals d'aquesta batalla per la sostenibilitat són les cadenes de supermercats Whole Foods i Trader Joe's. La primera te les endossa directament de paper; unes bosses marronoses, com les americanes tradicionals que surten a les pelis i a les sèries de televisió, però amb nanses, més portables i amb una inscripció que diu Made of 100% recycled paper. A la segona, et demanen si les vols de plàstic o de paper, i si dius que d'aquestes darreres, tampoc t'estalvies que te'n posin dues (una dins de l'altra) pel preu d'una. Però tot no s'acaba aquí, les bosses de Whole Foods vetllen per tu amb un Please hold both handles (Sisplau, agafa-la per les dues nanses), i t'il·lustren amb les cinc principals maneres per mantenir-les en circulació (top 5 ways to keep this bag alive): (1) Embolica-hi un regal, (2) omple-la amb menjar o roba i dóna-la als més necessitats, (3) plega-la i porta-la a un lloc de recollida d'aliments, a una llibreria de vell o a una thrift shop: una botiga que ven objectes de segona mà amb fins benèfics, (4) manualitats! barret, màscara, titella, avió de paper, i (5) fes-la servir com a bossa d'escombraries i omple-la d'aquelles que siguin reciclables. Tota una declaració d'intencions per tractar-se d'una simple bossa de supermercat.

Ara bé, els més veterans en això de les bosses de paper marró són els magatzems Bloomingdale's. Les icòniques Brown Bag de Bloomingdale's van ser dissenyades el 1973 per Michael Vollbracht i n'hi ha tres mides amb les inscripcions Little Brown Bag, Medium Brown Bag, i Big Brown Bag. Algú s'imagina els grans magatzems de la Plaça de Catalunya de Barcelona repartint bosses de paper?

6 comentaris:

  1. Jo sí que m'ho imagino, a la que la primera agència de màrqueting els hi ho recomani...

    Al Whole Foods, amb els preus que gasten, gairebé te les podrien donar de lli egipci. Això sí, blanquejat sense clor i de lli cultivat en el marc d'un projecte de cooperació amb Àfrica.

    ResponElimina
  2. Ai, m'encanten aquestes bosses. Prou de bosses carrefúl!

    ResponElimina
  3. Aquí els del Bonpreu també han començat la guerra ales bosses de plàstic, i sembla que des de la generalitat volen també erradicar-ne l'ús.

    La pregunta és si fer-les desaparèixer soluciona res o torna a ser un placebo per a les nostres consciències ecologistes. Si no tenim la bossa de plàstic del super, haurem de baixar les escombraries amb aquelles bosses de plàstic anti-bactèries, atrapa-olors reforçades que fabriquen especialment per aquest ús i que no pots reutilitzar.

    ResponElimina
  4. En aquesta part de món, la gent anem a comprar al súper amb les tres o quatre bosses de plàstic que tenim guardades a casa. No cal fer-ne servir de noves cada cop que compres! I quan te'n cal una, perquè com és lògic a la llarga s'han d'anar canviant, te la cobren. Chapeau!

    ResponElimina
  5. Doncs jo he tornat al cistell-de-tota-la-vida. Poc cool, però molt ecològic!

    ResponElimina
  6. Per aquí hi han super que et tornen calers (pocs) si no demanes bosses de plàstic. També venen cistells de sac que quan es trenquen te'ls canvien sense cost.
    Salut

    ResponElimina