dimarts, 2 de setembre del 2008

Houston Street and Bowery Mural, 1982

Haring, 8

Si no fos perquè la sida va endur-se'l el 1990, enguany el 4 de maig, Keith Haring hagués fet cinquanta anys. Per a celebrar l'efemèride, la fundació que duu el seu nom (conjuntament amb la galeria Deitch Projects) va encarregar, a finals d'abril, a un equip de diversos artistes la recreació d'un mural que Haring i el seu company, Juan Dubose, van pintar l'estiu de 1982 a Houston Street, prop de Bowery. El mural, de colors vius i fons taronja, representava les icòniques siluetes humanes en moviment característiques de l'obra de Haring: quatre de les quals en primer terme, de color verd intens i cap per avall, flanquejades per models d'àtoms i per dues grans cares somrients de tres ulls i de color vermell. L'original va descolorir-se ràpidament i, pocs mesos després d'haver-lo pintat, fou el mateix Haring qui va cobrir-lo amb una capa de pintura.

Des de llavors han passat vint-i-sis anys i, a 2008, la paret on va ser pintat encara resta dempeus, solitària a Houston Street, com a testimoni del passat tumultuós de la zona. L'equip d'artistes, format per amics i admiradors del pintor i coordinat per Gotham Scenic (que també va encarregar-se de la restauració del mural Crack Is Wack), van preparar meticulosament el mur per a la recreació de l'obra, eliminant els diversos estrats que s'hi havien anat superposant amb el temps, i fins i tot van poder trobar traces de l'obra original sota de les capes de pintura. La recreació, duta a terme de manera fidel durant deu dies a partir de documents fotogràfics de l'original, va ser presentada el 4 de maig d'enguany i restarà en exposició fins al 31 de desembre (fotos).

2 comentaris:

  1. M'encanten els humanoïdes d'en Haring, de qui no sabia que havia mort tan jove. Malaguanyat...

    ResponElimina
  2. Sí que va morir jove. Com molts d'altres en aquells anys; la sida i les drogues es van endur una bona generació de creadors.

    ResponElimina