dilluns, 8 de juny del 2009

Happy birthday, Queensboro!



El Queensboro bridge (o 59th Street bridge, com era conegut inicialment) ha fet 100 anys. Va ser inaugurat el 30 de març de 1909, fou el tercer pont construït a l'East River, després dels de Brooklyn (completat el 1883) i el de Williamsburg (de 1903), i el primer que va unir Manhattan amb el nou borough de Queens, fundat el 1898.

A banda de ser una de les portes d'entrada a Manhattan des de l'est, el Queensboro Bridge ha acabat formant part de l'imaginari popular de Nova York de la mà de novel·les, pel·lícules i cançons. A la novel·la El Gran Gatsby, de F. Scott Fitzgerald, Jay Gatsby i Nick Carraway creuen el pont des de Long Island a Manhattan. En aquest moment, Nick afirma que “La ciutat vista des del Queensboro Bridge és sempre la ciutat vista per primera vegada, la que et promet per primer cop, i saps que no ho complirà, tot el misteri i la bellesa del món”. És, també, el pont icònic del cartell de la pel·lícula Manhattan de Woody Allen, el de l'escena en la qual Diane Keaton i el director novaiorquès seuen en un banc de la riba est de Manhattan; tot i que molta gent cregui, de manera errònia, que el pont és el de Brooklyn. El Queensboro Bridge dóna nom a una cançó folk del Simon i Garfunkel, The 59th Street Bridge Song (Feelin' Groovy), i el telefèric (Tram) que el ressegueix en paral·lel, i que et transporta a Roosevelt Island, surt a la pel·lícula Spiderman. Per molts anys, Queensboro!

El 125è aniversari del Brooklyn Bridge: Happy Birthday... Mr. Bridge

7 comentaris:

  1. De fet, la meva entrada a Manhattan va ser pel Queensboro. Recordo aquell moment amb especial entusiasme. Igual que un nen en el moment just abans de desmbolicar un regal!

    ResponElimina
  2. L'entrada a Nova York de nit i pel Queensboro és tal i com la descriu F. Scott Fitzgerald a El Gran Gatsby; la ciutat t'enlluerna i et promet l'impossible.

    ResponElimina
  3. De fet, estic buscant desesperadament el llibre Bajo el Asfalto, de Jennifer Toth, per saber una mica més del tema estacions fantasma i de la gent que transita per aquelles contrades!

    M'apunto El Gran Gatsby

    ResponElimina
  4. Gran post, Miq.
    Queensboro... sempre m'ha fascinat com sona. Com si amagués un origen exòtic.
    I què dir de Roosevelt Island? Potser per un proper... post?

    ResponElimina
  5. Miq, el pont surt al cartell perquè és un dels plans de la pel·lícula, un pla que Woody Allen va poder rodar recorrent a una transparència (la perspectiva del pla és irreal!). Una abraçada des del pont de la Masó (també centenari, o gairebé)

    ResponElimina
  6. En recullo l'encàrrec: Roosevelt Island per a un proper post.

    Marcel,
    Gràcies per la informació. Resseguint el carrer 57 cap a l'est, quan arribes al riu, hi ha un parc molt petit amb bancs des d'on tens una perspectiva força aproximada a la de la pel·lícula d'Allen.

    ResponElimina
  7. Miq,

    Ja sé que no és el lloc, però amenaço que estic provant de contactar amb tu (amb una urgència relativa)

    Un petó de la lo.

    ResponElimina