dilluns, 15 de juny del 2009

“La BAM”

“El BAM”, com nosaltres l'anomenem erròniament o, per ser més exactes, “la BAM” (l'Acadèmia de Música de Brooklyn, Brooklyn Academy of Music) va ser fundada el 1861 als Brooklyn Heights i originàriament fou la seu de la Societat Filharmònica de Brooklyn. Com tants altres edificis de finals del XIX, la BAM primogènita va sucumbir a les flames el 30 de novembre de 1903, i tres anys més tard, es va posar la primera pedra d'un nou edifici a l'avinguda Lafayette. Durant la tardor de 1908, van tenir lloc tot un seguit de gales d'inauguració que van culminar amb l'estrena de Faust de Charles Gounod, en una producció de la Metropolitan Opera amb Geraldine Farrar i Enrico Caruso.

L'edifici històric de la BAM és actualment la seu de la Howard Gilman Opera House, un teatre amb 2109 butaques, i dels Rose Cinemas, un seguit de sales de cinema que projecten films independents. La BAM, tal i com la coneixem, és el resultat d'un projecte capitanejat des de 1967 per Harvey Lichtenstein, director durant 32 anys, fins al 1999, que l'ha convertida en una de les institucions d'arts escèniques més emblemàtiques de la ciutat; noms com els de Merce Cunningham, Pina Bausch, Philip Glass o Peter Brook són indestriables d'aquesta renaixença de la BAM que, com cada any des de 1983, presenta un programa format per creadors emergents que despunten en diverses arts escèniques al costat de noms més consolidats que continuen innovant, al festival Next Wave.

BAM

2 comentaris:

  1. Fa goig de veure. Els edificis amb tanta historia ens evoquen a temps passats, però no pas tan llunyans!

    ResponElimina
  2. Aquest edifici i els diversos espais que conté són tot un luxe pels sentits. És un dels teatres i una de les programacions que més recomanaria de Nova York. I els divendres al vespre hi ha actuacions de franc al cafè que hi ha a la primera planta.

    ResponElimina