dijous, 5 de novembre del 2009

The Mannahatta Project

Des de dalt del mirador del pis 86è de l'Empire State Building, o des del Top of the Rock (el mirador del terrat del GE Building, l'antic RCA Building del Rockefeller Center), tens una visió privilegiada de 360 graus de la ciutat. Mires al teu voltant, i t'envaeix la sensació de viure en una jungla d'asfalt, vidre i acer. L'atapeïment d'estructures d'aquesta illa tan densament poblada*, i les seves proporcions, en un tros de terra de menys de 60 quilòmetres quadrats, contribueixen a reforçar encara més aquesta sensació.

Des d'aquí dalt, l'espessor de la jungla d'acer no et deixa entreveure els escassos oasis de verdor. Cap al nord, més enllà de midtown, s'obre la gran extensió de Central Park: 3.4 km2. Des d'aquí dalt també, et preguntes com devia ser l'illa de Manhattan abans de la industrialització i del naixement de la gran urbs actual; quan el navegant anglès Henry Hudson va arribar-hi, el 1609, i s'hi aturà abans d'emprendre la travessa riu amunt (el que anys més tard seria rebatejat en honor seu) a la recerca d'un pas cap a les Índies Orientals.



El projecte Mannahatta pretén recrear aquesta història natural de la ciutat de Nova York, unes quantes hores abans de l'arribada de Henry Hudson i dels primers europeus, ara fa exactament 400 anys. Un projecte de la Wildlife Conservation Society, que ha col·locat en el mapa les valls, els boscos, els camps, els aiguamolls, les platges, les fonts, els estanys i els rierols, i la flora i la fauna, de “l'illa dels molts turons” dels Lenni Lenape.



*Manhattan / Habitants: 1.634.795 (2008) / Superfície: 59.5 km2 / Densitat: 27.491 hab/km2
Barcelona / Habitants: 1.615.908 (2008) / Superfície: 100,39 km2
/ Densitat: 16.096 hab/km2

10 comentaris:

  1. Quina imatge tan curiosa a la capçalera del teu blog!

    Molt interessant, la comparació que fas amb Barcelona ens permet, als profans, fer-nos-en una idea.

    ResponElimina
  2. Sí que fa impressió, imaginar com devia ser, i tot seguit retornar la mirada cap a la densitat d'edificis actual.

    novesflors,
    quan dius "quina imatge tan curiosa a la capçalera", a quina et refereixes? N'hi ha una dotzena, que es van alternant aleatòriament. Aquí les pots veure totes.

    ResponElimina
  3. Per un moment el títol m'ha confós. Havia llegit "The Manhattan Project" enlloc de "The Manhatta Project". I pel que llegeixo, no té res a veure un projecte amb l'altre. Per sort!
    Broadway deu ser un dels últims rastres dels Lenni Lenape, oi? Perquè Central Park és artificialment natural. O potser m'equivoco?

    ResponElimina
  4. No t'equivoques, no. Broadway segueix (i per això trenca la quadrícula de 1811) un antic camí que ja existia quan els Lenni Lenape eren els únics habitants d'aquestes terres. Central Park és artificialment natural i no formava part del Commissioners' Plan de 1811. D'abans de l'arribada de Hudson, a Manhattan queda un reducte de bosc a Inwood Hill Park, a la punta nord de l'illa (una mica més amunt dels Cloisters). Allà, explica la llegenda que és on Peter Minuit va "comprar" Manhattan als Lenape el 1626… a la vora d'un arbre que encara era dempeus fins a 1926, quan el van tal·lar.

    ResponElimina
  5. Impressionant!!.....per cert, si vols llegir, et cito: http://www.sowre.es/wps/portal/web
    salut Miquel

    ResponElimina
  6. Gràcies Trina! Acabo de llegir l'entrevista (molt interessant); i t'agraeixo de tot cor que recomanis aquest blog :)

    Núria,
    …una bona pensada. Ara a l'hivern (quan arribin les primeres nevades), o de cara al bon temps? Si vols que et recomani alguna cosa, ja m'ho faràs saber.

    ResponElimina
  7. Volem venir per setmana santa i estem buscant pis de lloguer per dies a manhattan o brooklyn perquè venim bastant de turistes. Recomana'ns el que vulguis, un cafè agradable, una proposta de passejada, una exposició, o el que creguis que no ens podem perdre. Gràcies!

    ResponElimina