La pell de brau
Em llevo a quarts de sis d'un dia de vacances. He d'anar a la villa y corte i per això ho faig a trenc d'alba, quan Barcelona (encara) dorm deserta. A aquestes hores, en què els carrers no hi són posats, agafo el metro en un barri perifèric, en una estació de la L3 sense ni una ànima. A Diagonal, faig l'enllaç per fora el carrer amb la L5 i observo una imatge de Mecanoscrit…: no hi ha ningú al Passeig de Gràcia ni a la Rambla de Catalunya, i els quioscs de premsa són tots tancats.
Arribo a l'estació de Sants sobrer de temps: al metro, a la L5, sí que hi he trobat molta més gent, la majoria dels quals baixen a la parada de l'estació. No duc més que el bitllet imprès del tren ràpid, els papers per a renovar el visat americà, un llibre i aquesta llibreta. Ni una trista bossa de mà, que no són permeses a l'ambaixada.
Durant tot el tram que discorre per Catalunya encara és negra nit. Parem a Saragossa, i a la sortida de la ciutat ens espera una boira densa que ens acompanya un bon tros i que s'arrapa al paisatge aragonès pelat; una boira atapeïda que s'aferra a les vinyes com un segell de correus. El tren va com una bala i sembla que suri, que avanci suspès en la boira. Més tard, escampa i també hi ha els esquelets pelats i arrenglerats de les vinyes, una sèquia, i pobles terrosos entre testimonis de roca nua, com els de les pelis de l'oest. Després, la planúria castellana, que és un desert de turons, d'ondulacions suaus del terreny, i d'alzines arrodonides pel vent. Terra rogenca, ocre i daurada, pedrosa i empobrida, de gramínies, àrees privades de caça, llebres, ovelles i cabanes de pastor.
Aquí és on el tren ràpid es mou amb més velocitat i agafa la punta dels tres-cents quilòmetres hora. Triga una hora i mitja a cobrir el tram entre Saragossa i Madrid; i arribem a la capital d'Espanya set minuts abans de l'hora prevista, a tres quarts i cinc de deu. Des de Puerta de Atocha, agafo el metro i a dos quarts d'onze ja faig cua al carrer, davant de l'ambaixada americana. A partir d'aquí, es repeteix milimètricament com cada any un ritual que ja em sé de memòria.
De com els affaires administratius ens permeten llegir una descripció literària que endolceix l'amargor de la norma...salut i literatura Miq!
ResponEliminaA veure si aviat hi ha més estels que barres.
ResponEliminaDe no ser així, l'any que ve, restarem pendents del teu viatge a la capital.
Salut i força Miq.
A veure quan es podrà fer això a la capital catalana...
ResponElimina