dissabte, 18 de setembre del 2010

Brooklyn Bridge Park

Waterfront & Skyline, 3

L'altre dia citava una frase de Le Corbusier, amb la qual l'arquitecte i urbanista suís-francès il·lustrava el caràcter inacabat i en transformació constant de Nova York; la frase era de 1937. A les acaballes de la primera dècada d'aquest nou segle, podem afirmar que Nova York és encara una ciutat incompleta, un work in progress: probablement sempre ho serà.

Els darrers anys, un dels fronts en els quals es concentra bona part de la transformació actual de Nova York és el que hi ha arran de l'aigua: el que aquí en diuen waterfront. Els molls, els vells magatzems portuaris i la ferralla industrial de tota mena poc a poc han anat deixant pas a una sèrie de parcs que formen part d'un projecte global encaminat a recuperar la primera línia de "mar" (i de riu) novaiorquesa, en gran part per a usos públics dels ciutadans. En aquest capítol, podem comptar-hi el Hudson River Park, que recorre la riba oest de Manhattan, del carrer 59 fins a Battery Park, i que és com una mena de passeig marítim amb espai per a vianants, carril de bicicletes, jardins i antics molls remodelats i reconvertits en zones d'esbarjo i de descans. També, i ara a Brooklyn, l'Empire Fulton Ferry State Park de DUMBO, o l'East River State Park de Williamsburg. A Queens, un bon exemple d'aquesta transformació del waterfront és el Gantry Plaza State Park. Tots ells, projectes encaminats a que els novaiorquesos recuperin la primera línia davant de l'aigua, i en puguin gaudir.

Un dels darrers parcs que s'ha afegit a aquesta llista és el Brooklyn Bridge Park. De fet, és una ampliació de l'Empire Fulton Ferry, entre els ponts de Manhattan i de Brooklyn, que l'ha acabat incorporant en un projecte de més envergadura i extensió que abarca els antics molls davant de la Brooklyn Queens Expressway i dels Brooklyn Heights. El parc, com veieu en la foto encara està en construcció, però el 22 de març d'enguany se'n va inaugurar la primera fase, el Pier 1, i al juny la segona, el Pier 6. El parc ha d'estar enllestit el 2013 i, com podeu veure a les altres dues fotografies (de l'octubre de l'any passat) que acompanyen aquest apunt, les obres van a molt bon ritme.

Lower Manhattan, 6Lower Manhattan, 5

En les imatges, també podeu apreciar la transformació de l'skyline del Lower Manhattan, amb aquest nou edifici de 76 plantes, i silueta retorçada, que hi ha a prop de l'extrem manhattanià del pont de Brooklyn: és la Beekman Tower, un gratacels projectat per Frank Gehry i ja pràcticament acabat.

3 comentaris:

  1. No creus que totes les ciutats estan inacabades? Molt bona iniciativa això de recuperar la 1a línia de mar/riu i sobretot amb coses que es puguin disfrutar per qualsevol nivell social, com ara un parc.

    ResponElimina
  2. Jo el vaig anar a veure, però amb el fred és menys bonic, suposo que serà un lloc super guapo!

    L'únic que necessita Nova York és tenir l'aigua del mar més neta...

    ResponElimina
  3. Una mica sí que ho estan d'inacabades totes les ciutats. Suposo que les més joves (amb menys de 500 anys d'història), com ara Nova York, ho estan una mica més que no pas les que porten assentades segles i segles en un enclavament que no deixa que creixin en horitzontal, i tampoc poden fer-ho en vertical… a no ser que la legislació permeti enderrocar el passat sense escrúpols, com s'ha fet i es fa aquí, en alguns casos.

    I un cop estigui acabat encara serà més bonic. Les vistes són impagables!

    ResponElimina